10 fakte interesante që nuk i keni ditur për trupin e njeriut

289

A e keni ditur se trupi i njeriut prodhon qeliza të reja të gjakut?

Ndoshta edhe mund ta dinit. Por ka disa fakte te tjera të cilat nuk janë nën fokusin e debateve të herëpashershme mjekësore dhe këshillues të artikujve. Ka disa fakte të tjera rreth trupit të njeriut të cilat janë mjaft interesante. Trupi juaj është i mbushur plot me elemente të habitshme.

1 . KOCKAT E NJERIUT

Kocka e Njeriut (sidomos femuri) është rreth 4 herë më i fortë se betoni. Një cope ashti me madhesi 2.5cm kub mund të bartë një peshë prej 8.6 tonesh.

2 . TESTIKUJT

Një mesatare e meshkujve prodhon rreth 10 milion qeliza të reja të spermës çdo ditë. Ky numër i spermatozoideve të reja është i mjaftueshem për të ripopulluar të gjithë planetin në vetëm 6 muaj.

3 . ORGANI ME I MADH

Organi më i madh i trupit të njeriut është  lëkura. Çdo person ka të ngjarë të ndryshojë rreth 18.14 kg ( 40 lbs) lëkurë në jetën e tij.

4 . GJUMI

Kur ju shkoni për të fjetur, ju zgjoheni me një madhësi të ndryshme. Trupi i njeriut është i drejtë e më i lartë, pasi ai zgjohet nga shtrati. Dhe lartësia duket e vogël gjatë ditës pasi trupi rendohet nga forcat e gravitetit.

5 . SYRI

Sipas një mesatareje, muskujt e fokusimit te syrit lëvizin rreth 100.000 herë në ditë. E thënë ndryshe, kjo do të ishte e njëjtë sa te ecnit 50 milje çdo ditë për muskujt e këmbë tuaj.

6 . NXEHTËSIA E TRUPIT

Sipas një mesatareje, sasia e nxehtësisë që një njeri çliron nga trupit në vetëm gjysmë ore është e mjaftueshme për të valuar një gjysmë-galon uji.

7 . FAKTE  TË JASHTËZAKONSHME

Qeniet njerëzore janë të vetmet gjitarë në botë që nuk mund të marrin frymë dhe te kapërdijnë në të njëjtën kohë.

8 . SKUQJA

Një tjetër fakt i mahnitshëm për trupin tuaj është se kur ju skuqeni, edhe paretet e stomakut tuaj skuqen në të njëjtën kohë.

9 . PESHTYMA

Kjo është interesante për ta ditur se në jetën tonë, ne prodhojmë pështymë të mjaftueshme sa për të mbushur të paktën deri në 2 pishina mesatare.

10 . HUNDA

Kujtesa e hundës tuaj është e madhe . Ajo ka aftësinë për të kujtuar rreth 50.000 aromat e ndryshme . Gjithashtu, ajri që vjen nga hunda juaj kur ju teshtini ka një shpejtësi të pabesueshme prej 100mph ose më shumë.