10 fakte interesante për birrën

241

Ju pelqen birra, por a dini gjithcka per te?

Ja 10 fakte qe mund te mos i keni ditur:

1.Birra vjen e treta ne radhe nga 10 pijet me te konsumuara ne bota. E para eshte uji, e dyta caji.

2. Ka pasur nje permbytje te birres ne vitin 1814 ne Londer. Bile edhe njihet me emrin “Permbytja e Madhe e Birres” Ka ndodhur per shkak se ne fabriken e birres kishin shperthyer disa fuqi birre. Sasia e derdhur e birres qe kishte vershuar rruget ishte 1.5 milione litra.

3. Ne kohen kur ishte ne fuqi ligji qe njihej me emrin “Akti i Zotit” te  pakten 8 persona te denuar me vdekje ishin mbytur me birre se forme e ekzekutimit te denimit.

4. Birra më e shtrenjtë në botë është birra e prodhuar nga “La Vielle Bon Secour” ne Belgjike dhe kushton rreth 900 euro per shishe.

5.Në mesjetë, në Britani, birra është konsumuar më shumë se uji për shkak se është konsideruar si më e sigurt.

6. Çekët kryesojnë sa i përket konsumit të birrës. Ata pijnë më së shumti birrë në gjithë botën me rreth 143 litrash për person.

7. Bitanikët konsumojnë mesatarisht rreth 67 litra birre per person.

8. Birra më e madhe në botë është krijuar në vitin 2002 nga Cralsberg në Danimarkë me një diametër prej 15 metrash.

9. Përdoruesit e parë të birrës ndoshta kanë qenë samerianët rreth 10 mijë vjet para lindjes së Krishtit.

10. Ninkas ka qenë perëndesha e sumerit për alkool dhe birrë dhe besohej se ajo kishte lindur “nga uji i freskët me gaz”.