Tregoni se ku ju grumbullohet dhjami, ne ju tregojmë si ta zhdukni atë

1098

Në kundërshtim me mendimin popullor, trashja vjen në forma të ndryshme, dhe në pjesë të ndryshme të trupit. Pavarësisht nga forma që vjen , trashesia është një problem i madh dhe në rritje. Rreziqet shëndetësore që lidhen me trashje rezikojnë shumë sëmundje si ajo e  Diabetit  te Tipit të 2, sëmundjeve të zemrës, kancerit, pikes ne tru, dhe shpesh një mori çështjesh të te tjera. Ia vlen të fillohet një luftë me trashjen ne pjeset e trupit ku ajo shfaqet.

Ekzistojnë 6 lloje të trashjes të cilat janë identifikuar nga personat që përkujdesen për trupin.

Nëse fillloni të kujdeseni për trashësine tuaj, duhet te analizoni fillimisht se cfare menyre te te jetuarit dhe te te ushqyerit keni pasur ashtu qe me pas ta luftoni trashjen me efikasitet.

1. Trashja nga ushqimi i tepert – dhjami grumbullohet ne bark dhe pjesen e siperme te trupit

Trashja nga ushqimi vjen nga haja e tepërt dhe ushqimet me shumë sheqer. Meny më të vogla, reduktimi i sheqerit, dhe ushtrimet e regullta mund që ta regullojne dhe ta mbajne nën kontroll hajen e tepërt.

2. Trashja nga stresi – dhjami grumbullohet ne stomak 

Depresioni, stresi dhe ankthi mund të shtyjne trashjen dukshem. Ata të cilat vuajne nga kjo lloj trashje shpesh perfundojne ne operacione kirurgjike per zvogelimin e stomakut. Prandaj reduktimi i ëmbëlsirave dhe adresimi i stresit në një pjesë tjetër si p.sh aktivitet sportiv ose shëtitje në natyrë dhe të ngjajshme do të ndihmojnë.

3. Trashja nga gluteni – dhjami grumbullohet ne vithe dhe kofshe

Ky lloj i trashësisë ndodh më së shpeshti tek fëmijët dhe gratë gjatë procesit të menopauzës- këta janë ndryshime të mëdha hormonale – kjo lloj trashësie  më së miri largohet duke i ikur konsumimit te ushqimeve qe permbajne gluten (nga dritherat), pirjes së duhanit, alkoolit dhe qendrimit ulur per periudhe te gjate kohore.

4. Trashja metabolike – shumica e dhjamit grumbullohet ne mes

Barku duket si nje top i fryre dhe vjen nga crregullimet e metabolizmit. Kjo lloj trashje shkakton probleme me frymemarrje. Duhet te reduktohet pirja e alkoolit.

5. Trashje për shkak të qarkullimit venoz – dhjami grumbullohet nga vithet dhe gjithe gjatesia e kembeve

Kjo lloj e trashjes ka tendencë të jetë e trashëguar dhe zakonisht shfaqet tek njerëzit me këmbët e fryra apo gratë shtatzëna. Vrapimi apo ngjitja nëpër shkallë ndihmon për trashjen venoze të  qarkullimit.

 6. Trashja nga mungesa e aktivitetit – dhjami grumbullohet ne shpine, bark, vithe, krahe

Trashja nga joaktiviteti prek pjesë të trupit të cilat në të kaluarën kanë qenë aktive. Ngrenja e ushqimit në intervale të caktuara mund të ndihmoje në luftën ndaj trashjes duke shpejtuar metabolizmin.