Speciale: 32 Foto nga fshati i braktisur i Lojërave Olimpike Athina 2004

778

Lojërat Olimpike do të fillojnë në Rio de Janeiro. Por çfarë do të ndodhë kur të përfundojnë ato?

Vendet olimpike që janë shnëdrruar në shkretëtira në Athinë mund të ju tregojnë paksa.

Ndryshe nga vendet e lojërave olimpike në Bosnje që u shkatërruan gjatë luftës së Bosnjes, në Athinë nuk ka ndodhur ndonjë katastrofë që çoi në braktisjen e këtyre arenave. Greqia thjeshtë nuk mund ti mirëmbajë vendet e shtrenjta të sporteve “të nxehta” siç janë softball, volejbolli i plazhës, madje edhe noti. Këto vende u bënë të pashfrytëzushme menjëherë pasi lojërat mbaruan.

Si rezultat, kanë kaluar më shumë se një dekadë që kur Greqia i ndau 15 miliard dollarë për ti ndërtuar këto vende, disa nga keto vende që dikur shkëlqenin, sot ato janë të shkatërruar.

 

Stadiumi i softballit
The softball stadium.

Nje shatërvan i fshatit olimpik i shkatërruar
A ruined fountain in the Olympic Village.

Arena olimpike e volejbollit të plazhës
The Olympic beach volleyball arena.Barërat e keqe, vendi ku lojtarët më të mirë të volejbollit dikur garuan mes vete
Weeds where the world's best volleyball players once competed.Bretkosat që jetojnë në pishinën ku trajnoheshin notarët
Frogs live in the training pool at the Olympic Village.Një pishinë për trajnim që është lënë në mjegull në fshatin Olimpik
A training pool is left murky at the Olympic Village.Një rrezik për shëndetin
A health hazard.Një fushë e hokejit e braktisur

The field hockey venue.Një target për gjuajtje me hark i vendosur në një vend me disa bariera për kontrollë të turmave
An archery target in a pile of crowd control barriers.Shtizat për mbajtje të flamurave që pasqyrohen në pishinën e papastërt
Unused flagpoles above a dirty reflecting cool in the complex.Disa shkallë të mbuluara nga ndryshku në kompleksin e lojërave
A rust-covered stairway at the Olympic Games Complex.Një pishinë për zhytje në Parkun Qëndror Aquatic
The diving pool at the Olympic Aquatic Center.Betoni i thyer jashtë stadionit të taekwondo
Broken concrete outside the Olympic taekwondo stadium.Fusha e volejbollit tani është e rrethuar
The volleyball stadium has been fenced off.Disa nga vendet e braktisuara janë në dry ose janë të rrethuar nga telat me gjemba

Some of the abandoned venues are padlocked, or surrounded by barbed wire.Një orë e prishur dhe e braktisur në qendren Canoe and Kayak Slalom
A broken clock at the abandoned Canoe and Kayak Slalom Centre.Posterat e braktisur me llogon e Lojërave Olimpike të Athines 2004 brenda qendrës olimpike të lundrimit
Discarded posters with the Athens 2004 logo inside the Olympic Sailing Center. The center is now used as a marina.Ulëset e ndryshkura në stadionin olimpik të bejsbollitThe rusty seats at the Olympic baseball stadium.Një pamje më e afërt e ulësve të thyera në stadionin e bejsbollit
A closeup of the broken seats at the baseball stadium.Një statujë jashtë sallës sportive OAKAA statue outside OAKA Sports Hall.Kalimi për VIP drejtë pishinave të brendshme
The VIP walkway above the indoor pool.Grafite në sallën sportive OAKA
Graffiti on the OAKA sports hall.Gardhe jashta sallës sportive OAKA
Fencing outside the OAKA sports hall.Bari i keq rreth kabinave telefonike
Weeds grow around payphones.Shëtitoret e zbrasura në kompleksin e lojërave olimpike
The empty promenade at the Olympic Games Complex.Një swastika(emblem e perdorour nga nazistët gjerman) në banjot e kompleksit olimpik
A swastika on the side of the bathrooms in the Olympic Games Complex.Grafite në një arenë për çiklizëm
Graffiti on the front of the velodrome.Bari i keq i cili është rritur pranë një tabelë që tregonte rezultatin në qendrën Canoe dhe Kayak Slalom
Weeds grow near a scoreboard at Canoe and Kayak Slalom Centre.Qendra olimpike e Canoe dhe Kayak Slalom e tharë nga mungesa e ujit
The Olympic Canoe and Kayak Slalom Center, drained of water.
Stadioni i madh, ku zhvilloheshin garat në volejbollin e plazhës
The overgrown stadium where the beach volleyball competition was held.Një tabelë e prishur që tregonte rezultatin
A broken scoreboard at the Olympic rowing center.Një karrige që qëndron në pishinën olimpike
A chair stands in a swimming pool at the Olympic Village.
Përgatiti: Drilon SYLEJMANI

/Gazeta Sheshi/