Më 2017 Serbia pritet të ndryshojë Kushtetutën

145

Vitin e ardhshëm Serbinë me siguri e pret ndryshimi i Kushtetutës, e përveç çështjeve të tjera, në referendum qytetarët e Serbisë pritet të vendosin edhe për fshirjen e preambulës për Kosovën.

“Nga ne po kërkohet fshirja e preambulës për Kosovën dhe kjo do të jetë puna më e vështirë për qeverinë e re, sepse për këtë duhen siguruar dy të tretat e shumicës, e pastaj kjo të verifikohet në referendum”, citon gazeta “Blic” të ketë thënë një bashkëbisedues i saj.

Për fshirjen e Kosovës nga Kushtetuta, vjet ka folur edhe kryeministri Aleksandar Vuçiç. Në maj të vitit 2015, ai kishte thënë për “Wall Street Journal” se, preambula per Kosoven sigurisht që do të hiqet nga Kushtetuta, “por Serbia nuk do ta njohë pavarësinë e krahinës së saj jugore”.

Zëra politikë në Serbi thonë se është i domosdoshëm ndryshimi gjithëpërfshirës i Kushtetutës, i cili krahas heqjes së preambulës do të merrej edhe me të drejtat e njeriut, me zgjerimin e autonomisë së Vojvodinës dhe me decentralizimin e Serbisë.