8 mars, dita e nderimit te levizjes se grave per te drejtat e tyre

137

8 Marsi njihet si “Dita e Gruas” në shtete të ndryshme festohet si festë kombëtare per te kujtuar përpjekjet për barazi, paqe, drejtësi dhe ndërtim në gati nëntë dekada.

Dita e parë Nacionale e Gruas, u festua në SHBA më 28 shkurt 1909, nderkaq u vendos te festohej ne mbare boten me 1910  ne mbledhjen socialiste nderkombetare ne Kopenhage, me 1919, për nder të lëvizjes së grave për të drejtat e tyre dhe për t’i mbështetur gratë në njohjen e statusit të tyre në shoqëri.

Në këtë dite reflektohet mbi kurajën dhe veprimet e grave të thjeshta të cilat luajtën një rol të rëndësishëm në historinë e të drejtave të grave.